Κλείσιμο

Μπερλουσκόνι: Αίτημα για μείωση χρόνου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων

Ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ρώμης, Αντόνιο Μούρα, ζήτησε μείωση του χρόνου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε σε τρία χρόνια για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το βράδυ ή το πολύ αύριο το πρωί, οι ιταλοί ανώτατοι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με την αθωότητα ή την ενοχή του «μίστερ τιβί» σε ό,τι αφορά την υπόθεση φορολογικής απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Το εφετείο του Μιλάνου, για την εν λόγω υπόθεση στις 8 του περασμένου Μαΐου, καταδίκασε τον Καβαλίερε σε τετραετή φυλάκιση (τα τρία χρόνια παραγράφονται) και σε πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Στην υπόθεση αυτή μπορεί κανείς να διακρίνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το αδίκημα φορολογικής απάτης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν το άτομο που την εμπνεύστηκε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «έγινε χρήση ανύπαρκτων, ουσιαστικά, φορολογικών αποδείξεων» και ότι «το ύψος της φοροδιαφυγής παραμένει σημαντικό».

Σύμφωνα, όμως, με τον Αντόνιο Μούρα «η ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπει, γι' αυτού του είδους τα αδικήματα, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρονικής διάρκειας μέχρι και τριών ετών. Πρέπει να υπάρξει μείωση, λοιπόν, της ποινής αυτής, σεβόμενοι τα όρια που θέτει ο νόμος, από τη στιγμή που το εφετείο του Μιλάνου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με την επιλογή του να επιβάλει υψηλότερη καταδίκη ».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γνωστότερος δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φράνκο Κόππι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων «ένα τεράστιο λάθος».

Ο γενικός εισαγγελέας υπογράμμισε , τέλος, ότι «το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν πρέπει να επηρεασθεί από προσδοκίες και πάθη- που είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αντιπαράθεσης και της Δημοκρατίας- αλλά επιβάλλεται να μείνουν εκτός δικαστικής αίθουσας».


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ