Κλείσιμο

Τυνησία: Αρνείται να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός – 8 στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τυνησία, γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης, υποσχόμενος πως θα ολοκληρώσει τη δημοκρατική πορεία της χώρας με τη διενέργεια εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι φωνές για διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχουν φουντώσει στον απόηχο των δολοφονιών δύο επιφανών βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η δεύτερη δολοφονία, του αριστερού Μοχάμεντ Μπράχμι την προηγούμενη Πέμπτη, έγινε με το ίδιο όπλο το οποίο «έκοψε» τη ζωή του επίσης αριστερού Τσόκρι Μπελέιντ τον Φεβρουάριο. Ο Μπράχμι έπεσε νεκρός ενώπιον της οικογένειάς του, χτυπημένος με 14 σφαίρες.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, η πρωτεύουσα Τύνιδα έχει υπάρξει σημείο μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πως οι δύο δολοφονίες καταδεικνύουν την αποτυχία της ισλαμικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την πολιτική μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Επίθεση με 8 στρατιώτες νεκρούς

Εν τω μεταξύ, οκτώ τυνήσιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όταν δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή του βουνού Τσααμπί, όπου ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών από τον Δεκέμβριο του 2012.

Μέχρι στιγμής ο στρατός της Τυνησίας δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση για την επίθεση αυτή. Η ταυτότητα των δραστών επίσης παραμένει αδιευκρίνιστη. Για μια παρόμοια ενέδρα εναντίον αστυνομικών τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ