Ινδονησία: Εννέα νεκροί από το ναυάγιο αλιευτικού με μετανάστες

Εννέα άνθρωποι πνίγηκαν και περί τους 189 διασώθηκαν μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου που μετέφερε κυρίως μετανάστες, οι οποίοι σκόπευαν να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία, επιβεβαίωσε αξιωματικός της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης της Δυτικής Ιάβας. Το πλοίο βυθίστηκε στ΄ανοικτά της επαρχίας της Δυτικής Ιάβας την Τρίτη, λίγο μετά την αναχώρησή του για το νησί των Χριστουγέννων που είναι αυστραλιανό έδαφος.

Η έρευνα συνεχίζεται αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που φέρονται ως αγνοούμενοι παραμένει άγνωστος, δήλωσε ο αξιωματικός Ροσμαλί.

"Δεν υπάρχει κατάλογος επιβατών και οι επιζήσαντες δεν μιλούν στις αρχές, δεν τους δίνουν καμιά πληροφορία. Γνωρίζουν ότι φταίνε γιατί ενεπλάκησαν με διακινητές ανθρώπων", επισήμανε.

Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι οι επιζήσαντες προσπάθησαν να διαφύγουν αμέσως μετά τη διάσωσή τους αλλά συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Ο νέος πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι όλοι οι μετανάστες που στο μέλλον θα φθάνουν σε αυστραλιανό έδαφος δια θαλάσσης θα στέλνονται στην Παπούα Νέα Γουινέα και δεν θα εγκαθίστανται στην Αυστραλία λαμβάνοντας το καθεστώς του πρόσφυγα, τόνισε χθες ότι η βύθιση του αλιευτικού ενισχύει την ανάγκη να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση αιτούντων άσυλο στη χώρα του.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Αυστραλία από τότε που ο Ρουντ ανέβαλε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία το 2007.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ