Ισπανία: Ζήτησε συγγνώμη από τη Βολιβία

Η Ισπανία ζήτησε συγγνώμη από τη Βολιβία για την άρνησή της να επιτρέψει στο αεροσκάφος που μετέφερε το βολιβιανό πρόεδρο 'Εβο Μοράλες να εισέλθει στον εναέριο χώρο της αυτόν τον μήνα, επεισόδιο που αποτέλεσε διεθνές διπλωματικό σκάνδαλο.

Ο ισπανός πρέσβης 'Ανχελ Βάσκεθ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τη Λα Πας χθες μεταβαίνοντας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ισπανός πρέσβης έκανε μια σύντομη επίσημη δήλωση με την οποία παραδέχθηκε ότι "η χώρα του ζήτησε συγγνώμη για τα εμπόδια και τα προβλήματα που προκάλεσε στο βολιβιανό πρόεδρο" στις 2-3 Ιουλίου όταν ο Μοράλες επέστρεφε στη χώρα του από τη Ρωσία.

Η Βολιβία κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας επειδή έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του Μοράλες.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι ενέδωσαν στις πιέσεις των ΗΠΑ και απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του Μοράλες επικαλούμενες ανυπόστατες υποψίες ότι στο αεροσκάφος πιθανό να επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ που κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Ο Μοράλες αποκάλυψε ότι ο ισπανός πρεσβευτής στην Αυστρία επεχείρησε τη διεξαγωγή έρευνας στο αεροσκάφος του μετά την προσγείωσή του στη Βιένη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ