Αυστρία: Αύξηση της μετανάστευσης κατά 40% το 2012 σε σχέση με το 2011

Η μετανάστευση στην Αυστρία σημείωσε πέρσι μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, με εντυπωσιακότερο στοιχείο να είναι το γεγονός ότι ένα 62% των νέων μεταναστών προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και όχι από τρίτες χώρες, όπως προσπαθεί να πείσει, στο πλαίσιο της δημαγωγικής ρητορικής της, η αυστριακή Ακροδεξιά.

Μέσα στο 2012, συνολικά 140.400 πρόσωπα από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, ενώ 96.600 έφυγαν από την Αυστρία στο εξωτερικό και από τη διαφορά αυτή, που προκύπτει για επιπλέον εγκαταστάσεις στη χώρα, 31.500 πρόσωπα (ποσοστό 62%) είναι πολίτες της ΕΕ και από αυτούς η μεγαλύτερη ομάδα (6.600 πρόσωπα) ήταν Ούγγροι, ακολουθούμενοι από Γερμανούς (6.200) και Ρουμάνους (5.400) υπηκόους.

Από μη κοινοτικές χώρες η διαφορά που προκύπτει από αφίξεις στην Αυστρία και αναχωρήσεις στο εξωτερικό ανέρχεται σε 19.700 πρόσωπα, από τα οποία ένα 45% προέρχεται από ευρωπαικές χώρες, με τους πολίτες από τη Ρωσία να βρίσκονται στην πρώτη θέση και ο αριθμός τους στην Αυστρία να έχει αυξηθεί το 2012 κατά 1.800 πρόσωπα. Ακολουθούν οι Σέρβοι (κατά 1.700 περισσότεροι) και οι υπήκοοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1.500).

Σύμφωνα με την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο συνολικός πληθυσμός της Αυστρίας ανερχόταν σε 8.451.860 πρόσωπα και από αυτά ένα 11,9%, δηλαδή σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ήταν ξένοι υπήκοοι. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τις αρχές του 2012, υπήρξε αύξηση του αριθμού των ξένων κατά 52.800 πρόσωπα.

Γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, διατυπώνονται κατά καιρούς στην Αυστρία διαμετρικά αντίθετες θέσεις που είναι ενδεικτικές για το δίλημμα το οποίο τίθεται ως προς τη σημασία, τη συμβολή ή ακόμη και την αναγκαιότητα της μετανάστευσης στο ξεπέρασμα μεγάλων προβλημάτων, όπως το δημογραφικό και ως εκ τούτου το ασφαλιστικό, ή την εξασφάλιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Από τη μία πλευρά προτείνονται νέα μέτρα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη μετανάστευση στην Αυστρία, ενώ από την άλλη, διατυπώνονται προειδοποιήσεις, όπως από το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, την Ένωση Βιομηχάνων ή και το υπουργείο Εξωτερικών, για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και υποστηρίζεται η συμβολή που έχει η μετανάστευση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που αντιμετωπίζεται με αρκετή επιφύλαξη από το Εργατικό Επιμελητήριο Αυστρίας και την Αυστριακή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Η όλη συζήτηση στην Αυστρία για μια μεταναστευτική πολιτική συνδέεται με τον εκλιπόντα πρώην αρχηγό της αυστριακής Ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ και τους διαδόχους του, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο το θέμα της μετανάστευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού για να αποκομίζουν πολιτικό όφελος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ