Η Ουάσινγκτον "πολύ απογοητευμένη" από την Κίνα για τον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με κινέζους αξιωματούχους ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Σνόουντεν από το Πεκίνο "δεν συνάδει" με τις πρόσφατες διακηρύξεις για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μπερνς υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της αμερικανο-σινικής συνάντησης κορυφής στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους.

"Για τον λόγο αυτόν απογοητευθήκαμε πολύ από τον τρόπο που οι αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ χειρίσθηκαν την υπόθεση Σνόουντεν, ο οποίος πλήττει την προσπάθειά μας για την δημιουργία συνθηκών αμοιβαίας εμπιστοσύνης για τη διευθέτηση δύσκολων προβλημάτων", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των αξιωματούχων των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Σνόουντεν αντιβαίνει στο πνεύμα του Σάνιλαντς, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μπερνς αναφερόμενος στον τόπο όπου διεξήχθη η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις αρχές του Ιουνίου.

Ο Γιανγκ Ζιετσί, ο κινέζος αξιωματούχος που βρισκόταν στο πλευρό του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, υπερασπίσθηκε την απόφαση του Πεκίνου για τον Σνόουντεν. Το Χονγκ Κονγκ "χειρίσθηκε την υπόθεση Σνόουντεν σύμφωνα με τον νόμο και δεν υπάρχει τίποτε για να τού προσάψει κανείς", είπε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ