Ο φιλελεύθερος Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός της Αυγύπτου

Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ονομάστηκε την Τρίτη ως προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, έπειτα από απόφαση του μεταβατικού προέδρου, Αντλί Μανσούρ.

Παράλληλα, ο κ. Μανσούρ ονόμασε τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις της Αιγύπτου.

Οι δύο ονομασίες έρχονται λίγες ώρες αφότου ο μεταβατικός πρόεδρος Μανσούρ κατέθεσε χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας σε νέο κοινοβούλιο και νέο αρχηγό κράτους, και επιβεβαιώνουν τη βούληση της προσωρινής ηγεσία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη στελέχωση της νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Το ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, το οποίο κατά τις τελευταίες ημέρες είχε προβάλει ενστάσεις στον διορισμό διαφόρων υποψηφίων για την πρωθυπουργία, ανέφερε ότι υποστηρίζει τον διορισμό του κ. Μπεμπλάουι. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής του κόμματος προσέθεσε όμως ότι ο διορισμός του κ. ΕλΜπαραντέι «εξετάζεται».

Το κόμμα Νουρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική παράταξη στην Αίγυπτο πίσω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι. Συνεπώς, η συνεργασία του κόμματος με την νέα κυβέρνηση θεωρείται κρίσιμη προκειμένου να αποτραπεί η ρήξη του στρατού και των κοσμικών με τους ισλαμιστές.

Το χρονοδιάγραμμα του κ. Μανσούρ προβλέπει ως πρώτο βήμα τη σύσταση δύο επιτροπών, που θα αναλάβουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνέχεια, οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα τεθούν σε δημοψήφισμα εντός περίπου 4½ μηνών, ενώ τέλος θα ακολουθήσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2014.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν απορρίψει το χρονοδιάγραμμα και απαιτούν την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, οποίος κρατείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε άγνωστη τοποθεσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ