Κλείσιμο

Θα εξετάσει το αίτημα Σνόουντεν για άσυλο ο πρόεδρος της Νικαράγουας

Το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν –ο οποίος παραμένει για τρίτη εβδομάδα αποκλεισμένος στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας–, εστάλη στη Νικαράγουα όπου πρόκειται να το εξετάσει ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, δήλωσε ο πρεσβευτής της λατινοαμερικάνικης χώρας αυτής στην Μόσχα.

«Λάβαμε την επιστολή του Σνόουντεν. Την αποστείλαμε στη Νικαράγουα ώστε ο πρόεδρος να εξετάσει» το αίτημα του πρώην τεχνικού συμβούλου να του χορηγήσει άσυλο η Μανάγκουα, δήλωσε ο πρεσβευτής Λουίς Αλμπέρτο Μολίνα στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Ο Ορτέγα είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι προτίθεται να χορηγήσει άσυλο στον Αμερικανό πληροφορικό Σνόουντεν «εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν». Το ίδιο έχουν ανακοινώσει επίσης οι αρχές της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Κούβας. Ο Σνόουντεν έχει υποβάλει αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, αλλά ουδεμία έχει δεσμευτεί γι' αυτό ως τώρα.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο απέρριψε τα δημοσιεύματα κατά τα οποία η υπόθεση Σνόουντεν ενδέχεται να θέσει εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) την άνοιξη στην Αγία Πετρούπολη. «Δεν έχω καμιά τέτοια πληροφορία», είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Η εφημερίδα Κομερσάντ έγραψε σήμερα ότι μια πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Ομπάμα έχει αφήσει ανοικτό το εάν θα ταξιδέψει στη Ρωσία. Πάντως ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Μακφόλ έγραψε στον ιστότοπο Twitter ότι ετοιμάζεται για αυτή την επίσκεψη και πρόσθεσε ότι «αδημονεί" γι αυτήν την επίσκεψη.
Πηγή: skai.gr