Ανοιχτό και πάλι το πάρκο Γκεζί – «ποτέ μα ποτέ» όμως για διαδηλώσεις

Ανοιχτό για το κοινό είναι εκ νέου το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της πόλης, Χουσεΐν Μουτλού, τρεις εβδομάδες έπειτα από την εκδίωξη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τη γειτονική πλατεία Ταξίμ.

Το πάρκο Γκεζί απετέλεσε το «σημείο-μηδέν» για τις μαζικές κινητοποιήσεις που «σημάδεψαν» την Τουρκία από τα τέλη Μαΐου έως και τα μέσα Ιουνίου. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπλάσει το πάρκο, ωστόσο γρήγορα μετεξελίχθηκαν σε ένα κίνημα οργής κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 7.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, οι οποίες γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία, σύμφωνα με απολογισμό της Τουρκικής Ιατρικής Ομοσπονδίας.

Παρά ταύτα, ο κ. Μουτλού προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην εκλάβουν την επαναλειτουργία του πάρκου ως αφορμή για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Ο αποκλεισμός των πάρκων, η μετατροπή τους σε σημεία διαδηλώσεων, το να εμποδίζεις παιδιά να παίξουν [...] και να μετατρέπεις [τα πάρκα] σε πρόβλημα ασφαλείας, δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ, μα ποτέ αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο δικαίωσε παλαιότερη προσφυγή πολιτών και ακύρωσε τα ευρύτερα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ. Οι Αρχές μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ