Η Μόσχα ετοιμάζεται να προτείνει ανταλλαγή Σνόουντεν με Ρώσο διπλό πράκτορα

Πρωτοβουλία για την ανταλλαγή του Έντουαρντ Σνόουντεν με ρώσο διπλό πράκτορα που δούλευε για τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει βουλευτές στην Κρατική Δούμα, ζητώντας από τη ρωσική Γενική Εισαγγελία να προωθήσει προς την αμερικανική πλευρά το αίτημα έκδοσης του 61χρονου Αλεξάντρ Ποτέεφ, ο οποίος διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010.

Όπως θεωρείται βέβαιο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, το εν λόγω πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας είναι αυτός που έδωσε στους Αμερικανούς τις πληροφορίες για το δίκτυο συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ ως "ενσωματωμένοι στην κοινωνία πληροφοριοδότες".

Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη σε θέματα υπηρεσιών ασφαλείας δικτυακή πύλη segodnia.ru, ο Ποτέεφ "πρόδωσε έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής" τους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάσημη πλέον Αννα Τσάπμαν, η οποία ανάμεσα στα άλλα απηύθυνε και πρόταση γάμου στον Σνόουντεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Κατά τους συναδέλφους του, ο Ποτέεφ ήταν κλεπτομανής και η παθολογική λατρεία του για χρήματα αποτέλεσε το κλειδί για τη στρατολόγησή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φαίνεται πως επί μία δεκαετία γνώριζαν την ύπαρξη του δικτύου στις ΗΠΑ και το "καθοδηγούσαν" εντέχνως, κάποτε και μέσω του ίδιου του Ποτέεφ, ο οποίος είχε και προσωπική επαφή με κάποιους από αυτούς.

Το 2011 στρατοδικείο της Μόσχας καταδίκασε τον Ποτέεφ ερήμην σε 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, με ακύρωση της επίσκεψης στη Μόσχα απειλεί ο Μπαρακ Ομπάμα λόγω Σνόουντεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant» της Μόσχας ο αμερικανός προεδρος απειλεί να μην προσέλθει στη σύνοδο των G20 στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη αν ο Έντουαρτ Σνόουντεν συνεχίσει την παραμονή του στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.
Πηγή: skai.gr