Ινδία: Εκρήξεις σε έναν από τους ιερότερους τόπους του βουδισμού

Πολλές διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς την Κυριακή το πρωί στην ανατολική Ινδία και είχαν στόχο τον ναό Μποντ Γκάγια, έναν από τους ιερότερους τόπους του βουδισμού, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ανακοίνωσε η αστυνομία. Oι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι εκρήξεις στις εγκαταστάσεις του ναού Μαχαμπόντι, 110 χλμ. νότια της Πάτνα, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Μπιχάρ, ήταν χαμηλής ισχύος και δεν προκάλεσαν ζημιές στον ιερό τόπο.

Το ιερό δέντρο κάτω από το οποίο ο Βούδας φέρεται να γνώρισε τον διαλογισμό δεν υπέστη ζημιά από τις εκρήξεις, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Δύο μοναχοί, ένας Βιρμανός και ένας Ινδός, τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 5.30 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο γραμματέας του ναού Μ. Ντόρζι στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.
Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί έκαναν λόγο για πέντε με οκτώ εκρήξεις. "Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις αυτές".

Στο συγκρότημα αυτό βρίσκεται το δένδρο του Βούδα, ένα τεράστιο άγαλμα του Βούδα και πολλοί βωμοί αφιερωμένοι στον ιδρυτή του Βουδισμού.

Ο Βούδας πιστεύεται ότι κατέκτησε τη νιρβάνα τον 6ο αιώνα προ Χριστού κάτω από ένα δένδρο στην περιοχή Μποντ Γκάγια. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες επισκέπτονται τον τόπο αυτό που συμπεριλήφθη το 2002 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ