Μεξικό: Σε εγρήγορση για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου

Οι αρχές του Μεξικού αποφάσισαν το Σάββατο να αυξήσουν το επίπεδο εγρήγορσης σχετικά με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ, που βρίσκεται εξήντα χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού, φτάνοντας το ένα στάδιο πριν από την εκκένωση των απειλούμενων περιοχών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν αποφασίσει να αυξήσουν «τον ηφαιστειακό συναγερμό στο επίπεδο 2». Σε ανακοίνωση του το Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση καταστροφών (CENAPRED) ανέφερε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «λόγω της αύξησης της δραστηριότητας» του ηφαιστείου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ίδιου αρμόδιου κέντρου το Σάββατο στις 16:00 GMT, στο ηφαίστειο είχαν καταγραφεί τρεις εκρήξεις μετρίου μεγέθους.

Ειδικά τις τελευταίες ώρες η δραστηριότητα του Ποποκατέπετλ εκδηλώνεται με εκτόξευση αερίων και τέφρας σε ύψος τριών χιλιομέτρων. Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Οι 650.000 από αυτούς είναι σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Επί του παρόντος, οι αρχές απαγορεύουν τη διέλευση σε απόσταση 12 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ