Συνομιλίες Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ για επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ

Συνομιλίες για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ που διαχειρίζονται από κοινού άρχισαν το Σάββατο η Βόρεια και η Νότια Κορέα. Η βιομηχανική ζώνη έκλεισε τον Απρίλιο όταν είχε κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ.

Τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την έναρξη των συνομιλιών οι οποίες διεξάγονται στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Η αποκατάσταση των τηλεφωνικών συνδέσεων με τον νότο χρειάστηκε σχεδόν δύο ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας στη Σεούλ.

"Θα επικεντρωθούμε στην ατζέντα των συνομιλιών και θα καταβάλουμε προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας αρχίζοντας από ήσσονος σημασίας θέματα για να προχωρήσουμε στην ισχυρότερη εμπιστοσύνη και συνεργασία", είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας Σουχ Χο πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Οι δύο Κορέες δηλώνουν ότι επιθυμούν την επαναλειτουργία της βιομηχανικής αυτής ζώνης που χρηματοδοτείται από τη Σεούλ και βρίσκεται στη βορειοκορεατική πλευρά, ωστόσο η μια πλευρά επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για το κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης.

Ο βορράς, επικαλούμενος στρατιωτικές εντάσεις και την εχθρότητα του νότου σε βάρος του, απέσυρε τους 53.000 εργαζόμενούς του από τα 123 εργοστάσια στο Κεσόνγκ.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, η Σεούλ αναμένεται να ζητήσει γραπτή εγγύηση για να εμποδίσει ένα νέο μονομερές κλείσιμο του Κεσόνγκ. Το αίτημα δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η Πιονγκγιάνγκ αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για την παύση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Πηγή: skai.gr