Σεισμός 8,1 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ταζμανία

Η Ταζμανία, η νοτιότερη πολιτεία της Αυστραλίας, συγκλονίσθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει γίνει στον πλανήτη τα τελευταία τριάμισι χρόνια, αλλά ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές, αφού το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στη θάλασσα, μεταξύ Αυστραλίας και Ανταρκτικής.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 8,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίσθηκε πάνω από 800 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ταζμανίας, κοντά στο νησί Μακουάρι, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας.
«Συνήθως τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε τρία-τέσσερα χρόνια στον κόσμο, πρόκειται για μέρος του δυναμικού κύκλου της γης», δήλωσε ο σεισμολόγος Τσβέταν Σιναντινοβσκι.
Ο σεισμός θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τσουνάμι, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη στάθμη των υδάτων στην Ταζμανία ή στη Νέα Ζηλανδία. Λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό, έγινε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τον Ιούνιο του 2001 είχε γίνει σεισμός μεγέθους 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές του Περού, που στοίχισε τη ζωή 120 ανθρώπων.
Πηγή: skai.gr