Πρόωρες εκλογές στην Αίγυπτο ζητούν ισλαμιστές σύμμαχοι του Μόρσι

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Αίγυπτο επιθυμούν οι ισλαμιστές σύμμαχοι του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στην οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, προκειμένου να αποφευχθούν η αιματοχυσία και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως δήλωσε ο Τάρεκ Αλ-Ζούμαρ, ανώτερο στέλεχος της εν λόγω οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν δώσει στον κ. Μόρσι διορία έως το μεσημέρι της Τετάρτης προκειμένου να προχωρήσει σε ανακατανομή της εξουσίας και να επιλύσει την πολιτική κρίση.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως δεν αποχωρεί από την εξουσία.

«Αυτή η ειρηνική, συνταγματική μεταβίβαση [της εξουσίας] θα οδηγήσει στην αποφυγή της αιματοχυσίας», δήλωσε ο Ζούμαρ στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει επίσης το σύνταγμα που επικυρώθηκε το Δεκέμβριο.

Ο Ζούμαρ δήλωσε πως η δήλωση του στρατού φαίνεται να προμηνύει ένα πραξικόπημα, όμως αυτό «μπορεί να αποφευχθεί αν ο πρόεδρος αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπαρχηγός του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσσάμ ελ-Εριάν, προειδοποιώντας πως ο λαός δεν πρόκειται να μείνει αδρανής ενώπιον της «στρατιωτικής επανάστασης».

Οι ένοπλες δυνάμεις φέρονται να έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διάλυση της Βουλής, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος.

Παρά ταύτα, νωρίτερα στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους οδικός χάρτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ