Πορτογαλία: Δεν δείχνει «πόρτα» στον Πόρτας ο Κοέλιου

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ πως δεν έκανε δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε ο ΥΠΕΞ Πάουλου Πόρτας, δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνηση, ο οποίος ενημέρωσε για την αποχώρησή του προκαλώντας πολιτική κρίση.

«Θα ήταν βιαστικό να κάνω αποδεκτή αυτήν την παραίτηση» μπροστά «στην απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αυτή θα προκαλούσε», τόνισε ο Πάσους Κουέλιου σε διακήρυξή του προς το έθνος.

«Εγώ δεν παραιτούμαι. Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα. Θα εργασθώ στην υπηρεσία της χώρας μου με την ίδια προσήλωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καθ’ ήν στιγμήν η πιθανότητα να προκηρύξει ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα πρόωρες εκλογές έχει γίνει ακόμη πιο ορατή μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πόρτας και τη χθεσινή παραίτηση του αρχιτέκτονα της πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ.

Η αποδοχή της παραίτησης του Πόρτας «θα ισοδυναμούσαν με σάρωμα θυσιών δύο ετών» υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου, του οποίου η χώρα πρέπει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα δανεισμού 78 δισεκ. ευρώ που έχει συνάψει με την τρόικα.

Ο Πάσους Κουέλιου δήλωσε στο μήνυμά του πως η παραίτηση του ΥΠΕΞ τον εξέπληξε βαθύτατα. «Τα σημερινά γεγονότα ήσαν απρόβλεπτα», δήλωσε ο ίδιος και υπογράμμισε πως «εντός των προσεχών ωρών θα επιδιώξω να αποσαφηνίσω και να διασφαλίσω όλες τις συνθήκες για την υπέρβαση αυτής της κρίσης».

Στην επιστολή που συνοδεύει
την εντελώς αναπάντεχη παραίτησή του, ο Πόρτας—που είναι επικεφαλής του μικρού συντηρητικού κόμματος CFS-PP, εταίρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Πάσους Κουέλιου στην κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία—τονίζει πως διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού να επιλέξει ως αντικαταστάτη του Γκάσπαρ στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Λουΐς Αλμπουκέρκι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ