Νέα ογκώδης συγκέντρωση κατά του Μόρσι στο Κάιρο

Νέα ογκώδης συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κάιρο, με αίτημα την άμεση αποχώρηση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. Στη σκιά της παρέμβασης του στρατού, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ και τους παρακείμενους δρόμους του Καίρου φωνάζοντας «Φύγε».

Έξι υπουργοί του αιγύπτιου προέδρου έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, με τελευταίο την Τρίτη τον Μοχάμεντ Καμέλ Άμρ.

Οι διπλωματικές πιέσεις στον Μόρσι εντείνονται, με την αρμόδια επίτροπο του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι να ζητεί από τον πρόεδρο να ξεκινήσει «σοβαρό εθνικό διάλογο» με τους αντιπάλους του, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε μαζί του προτρέποντάς τον «να ακούσει όλες τις Αιγυπτιακές φωνές».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε την Τρίτη τον Αιγύπτιο πρόεδρο «να αφουγκρασθεί» τον λαό του, αξιολογώντας ως «πολύ ανησυχητικά» τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

«Όταν υπάρχει μία τέτοια μάζα προβλημάτων και μία τέτοια μάζα λαού που εκφράζει μία ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, μία άρνηση, μία αγωνία, θα πρέπει η κυβέρνηση της Αιγύπτου να αφουγκρασθεί τον λαό. Ο πρόεδρος Μόρσι οφείλει να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Φαμπιούς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο I-tele.

«Η Γαλλία ζητεί να υπάρξει διάλογος. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική αντίδραση», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, παρατηρώντας πως μεγάλο τμήμα του αιγυπτιακού λαού έχει κατέβει στους δρόμους και πως αρκετοί υπουργοί έχουν παραιτηθεί.

«Η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα. Ιδού η εξήγηση γιατί 15 εκατ. άνθρωποι στην Αίγυπτο, στην πλειονότητά τους δεν το αποδέχονται», πρόσθεσε.

Τη διάλυση του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος προβλέπει προσχέδιο του οδικού χάρτη που έχουν συντάξει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, σε περίπτωση που οι επαφές με τον ισλαμιστή προέδρο αποτύχουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ