Συριακό: Έκκληση Μπαν Κι Μουν για τους αμάχους της Χομς

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τις εμπόλεμες πλευρές στην Συρία να επιτρέψουν στους 2.500 αμάχους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία, να την εγκαταλείψουν και να τους παρασχεθεί βοήθεια, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν "παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Συρία, ιδιαίτερα την κατάσταση στην Χομς", η οποία από το Σάββατο αποτελεί στόχο και νέας επίθεσης του συριακού στρατού.

Επισημαίνοντας ότι "2.500 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένοι" στην πόλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ "καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων και να επιτρέψουν μια άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση, όπως και να προσφέρουν την δυνατότητα στους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί να φύγουν χωρίς τον φόβο της άσκησης διώξεων".

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του, ο Μπαν "υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους σε όλους αυτούς που μάχονται "βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου και "υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι για τις ωμότητες θα διωχθούν".

Ο Μπαν ζητεί επίσης για άλλη μια φορά να σταματήσει η διάθεση όπλων στα δύο στρατόπεδα και επαναβεβαιώνει ότι η μόνη δυνατή έκβαση της σύγκρουσης είναι μια "πολιτική λύση".

Τη Δευτέρα
το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως για να εμποδίσει "μια σφαγή" στην Χομς.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από βομβαρδισμό του στρατού εναντίον χωριού που ελέγχεται από τους αντάρτες κοντά στην Δαμασκό.

"Ο αριθμός των νεκρών από βομβαρδισμό των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κάφαρ Μπάτνα έφτασε τους 14, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τρεις γυναίκες και τρία παιδιά", διευκρινίζει το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ