Reuters: Διάλυση της Βουλής και αναστολή Συντάγματος στο προσχέδιο του αιγυπτιακού Στρατού

Τη διάλυση του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος προβλέπει προσχέδιο του οδικού χάρτη που έχουν συντάξει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, σε περίπτωση που οι επαφές με τον ισλαμιστή προέδρο Μοχάμεντ Μόρσι αποτύχουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Παράλληλα, το σχέδιο του στρατού κάνει λόγο για σύσταση ενός μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έως ότου να επιτευχθεί η τροποποίηση ή αλλαγή του Συντάγματος. Το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα, που διατηρεί τη Σαρία ως νομοθετική βάση στην Αίγυπτο, επικυρώθηκε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη του 2012.

Τέλος, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι οι Ένοπλες Δυνάμεις επέδωσαν τελεσίγραφο στον ισλαμιστή πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δίνοντάς του προθεσμία 48 ωρών προκειμένου να προχωρήσει να ανακατανομή της εξουσίας.

Ο κ. Μόρσι έχει απορρίψει το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχει συναντηθεί δύο φορές με την ηγεσία του στρατού, δίχως ωστόσο να είναι γνωστό τι ελέχθη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, έξι υπουργοί έχουν υποβάλει την παραίτηση τους από την Δευτέρα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση του ισλαμιστή προέδρου.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συρρεύσει στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Κάλεσμα για μαρτυρία από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, και ο πολιτικός τους βραχίονας, το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP), κάλεσαν τους οπαδούς να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ενώπιον της στρατιωτικής απειλής, προειδοποιώντας πως δεν αποκλείεται να χρειασθεί να θυσιάσουν την ζωή τους

«Η αποτροπή αυτού του πραξικοπήματος μπορεί να καταστήσει αναγκαία το να μαρτυρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι, ανώτερος αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του FJP.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters