Νέα συνάντηση Μόρσι με Στρατό, μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου

Νέα συνάντηση με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου είχε την Τρίτη ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι ελέχθη κατά τη διάρκεια των επαφών. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών κατά τις τελευταίες 24 ώρες, αφότου την Δευτέρα οι Ένοπλες Δυνάμεις ουσιαστικά επέδωσαν τελεσίγραφο στον κ. Μόρσι, δίνοντάς του προθεσμία 48 ωρών προκειμένου να αποδεχθεί την ανακατανομή της εξουσίας.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία δε θα μετάσχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται αυτή την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το Reuters, ο Στρατός είναι έτοιμος να παρατάξει δυνάμεις σε αστικά κέντρα προκειμένου να αποτρέψει συνέχιση των οδομαχιών.

Το τελεσίγραφο του Στρατού ήλθε μία ημέρα έπειτα από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που «σημάδεψαν» την Αίγυπτο την Κυριακή, ανήμερα της πρώτης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μόρσι.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης ο κ. Μόρσι απέρριψε μέσω ανακοίνωσης τα αιτήματα του στρατού. Παρά ταύτα, η γλώσσα που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία είναι σαφώς διπλωματική εγείροντας ερωτηματικά για τη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έλαβε γνώση της ανακοίνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων» και «η προεδρία διαπιστώνει πως ορισμένα χωρία του [τελεσιγράφου] φέρουν νοήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση σε ένα πολύπλοκο εθνικό περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση του προεδρικού γραφείου.

«Η προεδρία επιβεβαιώνει πως προχωρά στον προγενέστερα σχεδιασμένο δρόμο να προωθήσει βαθιά εθνική συνεννόηση [...] ανεξάρτητα από τυχόν ανακοινώσεις που βαθαίνουν τα χάσματα μεταξύ των πολιτών», συμπληρώνει το γραφείο του κ. Μόρσι.

Η απάντηση του κ. Μόρσι ήλθε καθώς έξι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MENA, στον απόηχο των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που σημάδεψαν την χώρα την Κυριακή, πρώτη επέτειο από την ανάδειξη του κ. Μόρσι στην εξουσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ