Άρση της ασυλίας Λε Πεν από την Ευρωβουλή λόγω ρατσιστικού μίσους

Τη βουλευτική ασυλία της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, ήρε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας τη γαλλίδα πολιτικό έκθετη ενώπιον πιθανών κατηγοριών για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Η ανάκληση της ασυλίας που απολάμβανε η κ. Λε Πεν ως μέλος της Ευρωβουλής πηγάζει από σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει οι εισαγγελικές Αρχές της γαλλικής πόλης Λυόν, όπου, τον Δεκέμβριο του 2010, η κ. Λε Πεν παρομοίασε ενώπιον οπαδών του κόμματός το θέαμα Μουσουλμάνων που προσεύχονται στον δρόμο με την κατοχή της Γαλλίας από τους Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είδαμε όλο και περισσότερες μαντίλες [έπειτα] όλο και περισσότερες μπούρκες» και «μετά από αυτά ήλθαν οι προσευχές στους δρόμους [...] Λυπάμαι, αλλά κάποιοι αρέσκονται να μιλάνε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή, οπότε ας μιλήσουμε για κατοχή, διότι αυτό συμβαίνει εδώ», είχε δηλώσει τότε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Από την πλευρά της, η κ. Λε Πεν αντέτεινε πριν από λίγες ημέρες ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους, για το «έγκλημα της άποψης», αποσαφηνίζοντας ότι δεν ανακαλεί τα επίμαχα σχόλιά της.

Σημειώνεται ότι οι προσευχές στους δημόσιους δρόμους απαγορεύτηκαν στο Παρίσι το 2011, ως απάντηση σε κλιμακούμενες ακροδεξιές κινητοποιήσεις. Το ίδιο έτος, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγόρευσε την δημόσια χρήση της ισλαμικής μαντίλας (niqab).

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λε Πεν απέσπασε το 17,9% της λαϊκής ψήφου κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2012.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ