Κλείσιμο

Ερντογάν: Μέχρι τέλους η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να συνεχίσει μέχρι τέλους την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους, παρά τα επεισόδια που συνέβησαν την Παρασκευή στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Τίποτε δεν θα μπορέσει να μας βγάλει από το δρόμο μας η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).
"Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή", υπογράμμισε καλώντας "όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν υπομονή".

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Ανατολία μετά το θάνατο, την Παρασκευή στο Λίτσε, ενός νεαρού Κούρδου που διαμαρτυρόταν μαζί με 300 άλλα άτομα εναντίον της κατασκευής ενός στρατοπέδου της Χωροφυλακής.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που υποστηρίζει την κουρδική υπόθεση, απαίτησαν από την Άγκυρα μέτρα υπέρ της κουρδικής μειονότητας.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν απέδωσε τα επεισόδια αυτά στη βούληση των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διατηρήσουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

"Πρέπει να αναζητήσουμε άλλα κίνητρα στα επεισόδια αυτά. Δεν υπάρχει εδώ μια διεκδίκηση για περισσότερα δικαιώματα", δήλωσε ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης, "αυτό που υπάρχει πίσω από το επεισόδιο του Λίτσε, είναι η κάνναβη".
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 500 τόνοι κάνναβης παρήχθησαν το 2012 στη νοτιοανατολική Τουρκία, ένα λαθρεμπόριο που, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές, ελέγχεται πλήρως από το PKK.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ