Κλείσιμο

Παραμένει στόχος η εθνική συμφιλίωση για την κυβέρνηση Μόρσι - Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στα δικά της πλάνα για εθνική συμφιλίωση, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο Τύπου του προέδρου. Τονίζοντας το γεγονός ότι ο Μόρσι δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων από τον στρατηγό που έκανε την ανακοίνωση, η προεδρία δήλωσε ότι «ορισμένες από τις ανακοινώσεις κρύβουν υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην περίπλοκη εθνική κατάσταση».

«Η προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση… εις απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την παραίτησή του, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. Το πρακτορείο Ειδήσεων δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με τις πηγές από τις οποίες αποκόμισε την πληροφορία. Τουλάχιστον 5 ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα.

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα. Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Μόρσι τόνισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του αιγυπτίου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, αντάλλαξαν πυροβολισμούς στην πόλη του Σουέζ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όταν εκατομμύρια Αιγύπτιοι πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας, απαιτώντας από τον Μόρσι την παραίτησή του. «Ο ήχος των πυροβολισμών είναι παντού», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr