Σνόουντεν: Αίτημα ασύλου σε 15 χώρες - Υπό μια προϋπόθεση λεει ο Πούτιν

«Ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν μπορεί να λάβει άσυλο στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει να αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβα κατέθεσε την αίτησή του ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζητώντας να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, όπως επιβεβαίωσε επίσημα απόψε η ρωσική διπλωματία.

«Χθες στις 22:30 (21:30, ώρα Ελλάδας) η Βρετανίδα πολίτης Σάρα Χάρισον, εξουσιοδοτημένη από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνθηκε στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα ζητώντας να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο. Ενημέρωσα τους προϊσταμένους μου και εν συνεχεία προσήλθε κλητήρας, που παρέλαβε το πακέτο των εγγράφων», δήλωσε ένας διπλωμάτης που είχε χθες το βράδυ βάρδια στο αεροδρόμιο, ο Κιμ Σεφτσένκο.

Μέχρι πριν από λίγο άγνοια για το θέμα εξέφραζε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης είχε βιαστεί να διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σνόουντεν μέσω των ρωσικών διπλωματικών αρχών κατέθεσε αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σε άλλες 14 χώρες – πλην της Ρωσίας.

Διπλωματικές πηγές στη Μόσχα εκτιμούν ότι οι σημερινές δηλώσεις του Β. Πούτιν ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να πάρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία εφόσον σταματήσει τις «βλαπτικές δραστηριότητες για τις ΗΠΑ», προφανώς έγιναν με γνώση του χθεσινού γεγονότος και δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Άλλες πηγές σχολίασαν ότι για το αίτημα Σνόουντεν θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και θα υπάρξει απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και συνοδευόμενο από την εισήγηση του ρωσικού ΥΠΕΞ θα υποβληθεί προς εξέταση και τελική απόφαση στον πρόεδρο Πούτιν.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα εκφράσει μεγαλύτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για την παρακολούθηση θεσμών, κυβερνήσεων και πολιτών της ΕΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν σήμερα στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και του FBI να βρουν μια νόμιμη διευθέτηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.

Συνάμα, οι Πράσινοι στη γειτονική Λευκορωσία ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Αντρέι Σάβινιχ, έως πριν από λίγο δεν είχε υποβληθεί οποιοδήποτε σχετικό αίτημα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναχωρεί αύριο από τη Μόσχα και θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία – που δεν φημίζεται ακριβώς για τη συμπάθεια του ηγέτη της, Α. Λουκασένκο, προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr