Αισιοδοξία Αιγύπτου για τη διένεξη Λιβύης - Σ. Αραβίας

«Η Αίγυπτος είναι σίγουρη ότι η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία μπορούν να βρουν μία λύση, ώστε να τεθεί τέρμα στη μεταξύ τους κρίση, εάν όχι σήμερα τότε αύριο», είπε ο Αμπούλ Γέιτ.
Χθες (Τετάρτη), η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη και ζήτησε από το λίβυο πρεσβευτή στο βασίλειο να εγκαταλείψει την χώρα, κατηγορώντας την Τρίπολη για ανάμειξη σε συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντάλα.
Τον Ιούλιο ένας αμερικανός μουσουλμάνος παραδέχθηκε ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου ότι εμπλέκεται σε λιβυκό συνωμοτικό σχέδιο για τη δολοφονία του πρίγκιπα Αμπντάλα μπιν Αμπντέλ Αζίζ. Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. «Γιατί ο πρεσβευτής δεν ανακλήθηκε τότε;», διερωτήθηκε με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης που επανέλαβε την άρνηση των κατηγοριών, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να ερευνήσει το θέμα.
Ο πρίγκιπας Αμπντάλα και ο Καντάφι συγκρούστηκαν στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου πέρυσι και αντήλλαξαν ύβρεις, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής. Δύο σαουδαραβικές εφημερίδες, η al-Watan και η Okaz χαρακτηρίζουν στα σημερινά τους φύλλα τον λίβυο ηγέτη «απερίσκεπτο» και «τρελό».
Στο Κάιρο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε επαφή με τους πρεσβευτές των δύο χωρών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.
Πηγή: skai.gr