Follow Όλοι Μαζί Μπορούμε on Facebook

KOΣΜΟΣ


ΕΕ: Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός απειλούν τα παιδιά – SOS για Ελλάδα

«Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα στην ΕΕ», επισημαίνει η FRA στην ετήσια έκθεσή της, η οποία επικεντρώνεται στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.

 
 
 
Όλο και περισσότερα παιδιά απειλούνται από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί η Υπηρεσία της ΕΕ για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) σε έκθεσή της.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δραματική.

«Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα στην ΕΕ», επισημαίνει η FRA στην ετήσια έκθεσή της, η οποία επικεντρώνεται στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2012 τα κράτη μέλη όφειλαν να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν κρούσματα υποσιτισμού, αλλά όφειλαν επίσης να κάνουν και δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες είχαν σημαντικές συνέπειες στα παιδιά στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στην ΕΕ απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό από ό,τι αυτό που αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα παιδιά σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, είτε λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των οικογενειών είτε λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών των κρατών.

Ως εκ τούτου, υπενθυμίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με μελέτη της Unicef για τον αντίκτυπο της κρίσης στα παιδιά στην Ισπανία, οι δημοσιονομικές περικοπές πλήττουν τις υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στα παιδιά και κυρίως τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στην Πορτογαλία, ένα διάταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 μείωσε σημαντικά το ύψος διαφόρων επιδομάτων, το οποίο είχε "σοβαρές οικονομικές συνέπειες" για τις οικογένειες με παιδιά.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. Η έκθεση απηχεί σε αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της όσον αφορά «το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη» των παιδιών και των εφήβων, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων και ένα υψηλό ποσοστό διακοπής του σχολείου, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών των Ρομά.

Η έκθεση της FRA επικαλείται άλλη μια μελέτη του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποκαλύπτει μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που επαιτούν ή που εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές. Τον Μάρτιο του 2012, επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική εθνική επιτροπή της Unicef εξέφρασε τις ανησυχίες της όσον αφορά την φτώχεια των παιδιών και τον υποσιτισμό, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαθητών που λιποθύμησαν στο σχολείο.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
 
ΔΝΤ: Έκτακτη βοήθεια 1,2 δισ. δολαρίων στο Ιράκ λόγω τζιχαντιστών και πετρελαίου
Το ΔΝΤ άναψε «πράσινο» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στο Ιράκ...
31.07.2015, 01:02
Στήριξη από τις ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση της Μολδαβίας
Ο Mark C. Toner, εκπρόσωπος του State Department, χαιρέτησε εκ μέρους των ΗΠΑ την ανάληψη καθηκόντων της...
30.07.2015, 23:52
Νέες Αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε 8 ρωσικές εταιρείες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
30.07.2015, 23:46
Στη Γαλλία τα συντρίμμια του Μπόινγκ για εξακρίβωση
Στη Γαλλία θα μεταφερθούν τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί «Ρεϊνιόν», στον Ινδικό Ωκεανό, που...
30.07.2015, 23:39
Δεκάδες γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν από τα χέρια της Μπόκο Χαράμ
Οι όμηροι απελευθερώθηκαν αφότου οι ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν σε δυο στρατόπεδα των τζιχαντιστών στην...
30.07.2015, 23:06
Η Ρωσία δίνει πυραύλους S-300 στο Ιράν
Η συμφωνία για την παροχή των συγκεκριμένων συστημάτων έχει υπογραφεί το 2007 αλλά είχε «παγώσει» το 2010.
30.07.2015, 23:03
Τρόμος στο Gay Pride της Ιερουσαλήμ (Upd)
Ορθόδοξος εβραϊκής καταγωγής μαχαιρώνει 6 άτομα.
30.07.2015, 21:33
Η Ουκρανία προειδοποιεί τους δανειστές με χρεοστάσιο το Σεπτέμβριο
Το Ταμείο και η διεθνής κοινότητα έχουν εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 40 δισεκατομμυρίων...
30.07.2015, 21:26
Ινδία: «Ναι» στην άμβλωση για 14χρονη που έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από γιατρό της
Η νομοθεσία στην Ινδία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο...
30.07.2015, 20:51
Τεχνικός τηλεόρασης ανακαλύπτει νεκρό κορίτσι στην κούνια του
Τεχνικός τηλεόρασης ανακάλυψε το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση...
30.07.2015, 19:09

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.