«Μαύρη χρονιά» για τη δημοσιογραφία

Ο φετινός είναι ο πιο φονικός χρόνος για τους δημοσιογράφους την τελευταία δεκαετία, λόγω κυρίως της βίας στο Ιράκ και των δολοφονιών στις Φιλιππίνες, ανέφερε μία εξέχουσα οργάνωση ΜΜΕ σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.
Από την αρχή του 2004 έως σήμερα, 54 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ενώ έκαναν τη δουλειά τους, ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 1995, όταν 51 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, εν μέρει λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία, ανέφερε η οργάνωση.
«Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2004 είναι τόσο τρομερός όσο και απαράδεκτος», είπε η Αν Κούπερ, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης.
Ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμο στο Ιράκ, είπε, «η πλειοψηφία δολοφονήθηκε ως άμεσα αντίποινα για τη δουλειά τους, ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες».
Το 2004 το Ιράκ ήταν το πιο επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους με 23 νεκρούς, ανέφερε η οργάνωση. Οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στις Φιλιππίνες, όλοι τους υπήρξαν στόχος εξαιτίας της δουλειάς τους, είπε.
Από τότε που η μη κερδοσκοπική οργάνωση άρχισε τη συλλογή στοιχείων, ο πιο φονικός χρόνος για τους δημοσιογράφους ήταν το 1994, όταν 66 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, κυρίως στην Αλγερία, τη Ρουάντα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανέφερε.
Πηγή: skai.gr