ΗΠΑ: Θέλουμε «αξιόπιστες» επαφές με τη Β. Κορέα, κρίνουμε έργα, όχι λόγια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στην πρόταση της Βορείου Κορέας για υψηλού επιπέδου συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως διεμήνυσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις», που θα καταλήξουν στον πυρηνικό αφοπλισμό του Βορρά, και θα ενέχουν την συμμόρφωση της Πιόνγκ Γιάνγκ με τις «υποχρεώσεις» της προς την διεθνή κοινότητα.

«Βούλησή μας είναι να έχουμε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με τους βορειοκορεάτες. Αλλά αυτές οι επαφές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Β. Κορέας απέναντι στη [διεθνή κοινότητα], συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και τελικά να καταλήξουν σε πυρηνικό αφοπλισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά μέσω γραπτής δήλωσης η κ. Χέιντεν.

«Θα κρίνουμε τη Βόρεια Κορέα βάσει των ενεργειών της, όχι βάσει τον λόγων της, και προσβλέπουμε σε βήματα που καταδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεών της», προσέθεσε η κ. Χέιντεν.

Στο κάλεσμά της για επαφές με τις ΗΠΑ, η Πιόνγκ Γιάνγκ τονίζει πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αφοπλισμού, εφόσον όμως αυτό συνοδευτεί από απόσυρση των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της Νοτίου Κορέας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας ενημέρωσης του Βορρά, «τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν περιλαμβάνουν χαλάρωση της στρατιωτικής έντασης, μετατροπή της συνθήκης ανακωχής σε συνθήκη ειρήνης, το πυρηνικό πρόγραμμα και άλλα».

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη η Βόρεια Κορέα ακύρωσε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών ανάμεσα στην Πιόνγκ Γιάνγκ και την Σεούλ, κατηγορώντας τον Νότο για «ηθελημένη εμπλοκή» στην επιλογή του επικεφαλής της διπλωματικής του αποστολής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ