Δημοψήφισμα για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να διενεργήσει δημοψήφισμα θέτοντας ερώτημα για την δημιουργία δημόσιου πάρκου, το θέμα που αποτέλεσε την αφετηρία βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Πολλοί όμως αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποβάθμισαν τις συζητήσεις λέγοντας ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση.

Νωρίς την Παρασκευή έληξε η συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Η συνάντηση αφορούσε το πώς θα λήξει η κατάληψη του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έγινε η αφορμή για τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών στην Τουρκία.

H τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αναβάλει την ανοικοδόμηση του πάρκου μέχρι να βγει δικαστική απόφαση που να τη νομιμοποιεί. Σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα Χουριέτ, η λήξη των διαδηλώσεων είναι στο χέρι των διαδηλωτών, εφόσον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει το πάρκο μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα.

Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο το αν σε απάντηση στην υπόσχεση της κυβέρνησης οι διαδηλωτές θα αποχωρήσουν από το πάρκο ή αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να τους διώξει, οι επεμβάσεις της αστυνομίας με στόχο τον «καθαρισμό» του πάρκου αποτέλεσαν και το έναυσμα για τις διαδηλώσεις.


Πηγή: skai.gr