Γκιούλ: Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι κομμάτι της δημοκρατίας

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών ταραχών,  ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι  κομμάτι της δημοκρατίας.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τούρκος πρόεδρος, σε σχόλιά του προς δημοσιογράφους, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος και δήλωσε πως έχουν ληφθεί τα "απαραίτητα μηνύματα" από τις διαδηλώσεις. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιτραπεί η εμπλοκή σ' αυτές παράνομων οργανώσεων.

"Μια δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο (νίκη) στις εκλογές (...) Είναι εντελώς φυσικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις (...) από ειρηνικές διαδηλώσεις", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι από τις 27 Μαΐου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 235 διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της Τουρκίας, ενώ έγιναν 1.730 προσαγωγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν τραυματιστεί συνολικά 58 άτομα, από τα οποία τα 4 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου 'Αγκυρας Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι στην 'Αγκυρα υπάρχουν τρεις βαριά τραυματίες: ένα άτομο το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου έχει συλληφθεί, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση· ένας νέος ηλικίας 26 ετών νοσηλεύεται με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και μια γυναίκα με κάταγμα στο κεφάλι, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Tην κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η βίαιη καταστολή των δηλώσεων από τις τουρκικές αρχές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ