Η οργή των νέων θα καθορίσει τις επόμενες Ευρωεκλογές

Εδώ και δεκαετίες οι Ευρωεκλογές θεωρούντο δευτερεύον ζήτημα, με την προσέλευση στις κάλπες να μειώνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία από το 1979.

Ωστόσο η οργή για τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια, αύξησαν την πολιτική δέσμευση των νέων ψηφοφόρων και η αυξανόμενη επιρροή της ίδιας της Ευρωβουλής θα μπορούσε να αναστρέψει το τοπίο.

Αυτό έχει φέρει τους αξιωματούχους σε αμυντική στάση. Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν ως «αβάσιμες» και «επικίνδυνες» τις αιτιάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών ότι η Κομισιόν αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ανεργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της EurActiv Γερμανίας.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι του χρόνου τον Μάιο. Ωστόσο οι κύριες πολιτικές ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία και εγείρουν διάφορα ζητήματα. Ακόμη, η τελευταία έρευνα έδειξε ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει «καυτό» και αμφίβολο ζήτημα.

«Οι νέοι είναι οργισμένοι και θέλουν να έχουν λόγο», είπε ο Adam Nyman, διευθυντής του Debating Europe, ένα πρόγραμμα που μεταφέρει ερωτήσεις νέων ανθρώπων απευθείας στους πολιτικούς των Βρυξελλών.

«Δε νομίζω ότι θα αποφύγουν τις επόμενες εκλογές»

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, 65% των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών θα ψηφίσουν στις επόμενες Ευρωεκλογές, με χαρακτηριστική αύξηση των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Στην περίπτωση των νέων Ελλήνων, το 53% απάντησε ότι προτίθεται να ψηφίσει ενώ αντίθετα το 46% απάντησε αρνητικά.

Οι νέοι Κύπριοι κυμάνθηκαν σε παρόμοια ποσοστά με αυτά των Ελλήνων, 55% σκοπεύουν να ψηφίσουν και 41% δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια όλων των ευρωπαϊκών εκλογικών διαδικασιών από το 1979, πέφτοντας στο 43% το 2009.

Μεγάλη μείωση έχει σημειώσει η συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων, 29% το 2009 και περίπου 33% το 2004.

«Χαμένη γενιά»

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι πάνω από 50% και οι κοινωνιολόγοι ανησυχούν για τους κινδύνους μιας «χαμένης γενιάς», με την πιθανότητα ορισμένοι νέοι άνθρωποι να μην μπορέσουν ποτέ να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

Ο James Tilly, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν είναι πεπεισμένος ότι ο θυμός των νέων θα μεταφραστεί σε υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι οι νέοι Γερμανοί και Αυστριακοί δεν έχουν βιώσεις τις ίδιες εμπειρίες με τους νέους Έλληνες.

Ωστόσο εάν ο προβλεπόμενος διπλασιασμός των νέων ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αλλάξει συλλήβδην το πολιτικό τοπίο, όπως έγινε στην Ιταλία, όπου το Κίνημα των 5 Αστέρων πήρε το 60% των ψήφων των νέων τον Φεβρουάριο.
Το ερώτημα είναι εάν οι νέοι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τις παραδοσιακές πολιτικές ομάδες- το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους ή του Σοσιαλιστές- ή αντίθετα θα στραφούν σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας και τους True Finns της Φινλανδίας.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr