Κλείσιμο

Νίγηρας: Τουλάχιστον 22 κρατούμενοι απέδρασαν έπειτα από επίθεση σε φυλακές

Τουλάχιστον 22 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ισλαμιστές αντάρτες, δραπέτευσαν την Κυριακή από φυλακή στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, έπειτα από επίθεση ενόπλων στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις που οδήγησε στον θάνατο δύο φρουρών.

Η απόδραση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα σε ορυχείο ουρανίου και ένα στρατώνα στο Νίγηρα, εγείροντας του φόβους ότι οι συγκρούσεις στο γειτονικό Μάλι θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλα κράτη της Δυτικής Αφρικής.

Μεταξύ των 22 κρατουμένων που αγνοούνται, βρίσκονται και ορισμένοι που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση. Ένας εξ αυτών είναι ο Αλασάνε Ουλντ Μοχάμεντ, ο οποίος εκτίει ποινή 20 ετών για τη δολοφονία 4 Σαουδαράβων και ενός Αμερικάνου, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Το άτομο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μαρού Αμαντού. «Ζητούμε τη συνεργασία όλων ώστε να συλλάβουμε τους δραπέτες». Ο Αμαντού δήλωσε ότι οι δύο φρουροί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής στις φυλακές, ενώ τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν και δύο ακόμα συνελήφθησαν.

Σε ξεχωριστό περιστατικό που συνέβη την Κυριακή, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ύποπτου οχήματος, το οποίο, όπως είχαν παρατηρήσει οι Αρχές, είχε περάσει αρκετές φορές μπροστά από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της αντιτρομοκρατικής μονάδας της χώρας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters