Πάνω από 900 συλλήψεις στην Τουρκία

Δεκάδες τραυματίες και σχεδόν 940 συλλήψεις είναι ο επίσημος απολογισμός των ταραχών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Τουρκία, φέρνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002.


Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλές οργανώσεις
προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες-- στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ. Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως διευκρίνισε.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Την εκτεταμένη
χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ επέκρινε στο μεταξύ το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς

«Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να ασκήσουμε προσπάθειες για να πείσουμε εκείνους που λένε ‘δεν θέλουμε ένα εμπορικό κέντρο εδώ,’ αντί τους ρίχνουμε δακρυγόνα» δήλωσε ο Αρίντς στην Hurriyet.

Δήλωσε επίσης «πολύ αναστατωμένος» σχετικά με τις εικόνες βίας που είδε στην τηλεόραση: «Υπάρχουν άτομα με ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων. Θέλω να τούς εκφράσω τα περαστικά μου, και να πω ότι λυπήθηκα πολύ από αυτά τα περιστατικά», δήλωσε ο υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πάντως ότι η κλιμάκωση των επεισοδίων οφείλεται σε «προβοκάτορες» που διείσδυσαν στις διαδηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος
της τουρκικής κυβέρνησης εξήρε επίσης τη δικαστική απόφαση για την αναστολή του έργου. Ο ίδιος είπε ότι καλωσόρισε την απόφαση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει, υποδηλώνοντας ότι η άμεση καταστροφή του πάρκου είναι εκτός συζήτησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ