Νίγηρας: Δύο νεκροί από επίθεση ενόπλων στην κεντρική φυλακή του Νιαμέι

Η κεντρική φυλακή του Νιαμέι, της πρωτεύουσας του Νίγηρα, δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα ενόπλων που σκότωσαν τουλάχιστον δύο φύλακες, μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν μαχητές οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης και ενός γαλλικού ορυχείου ουρανίου.

"Καθόμασταν εκεί και είδαμε τους ενόπλους που άρχισαν να πυροβολούν τους φύλακες. Είδα πολλούς να πέφτουν και να μην ξανασηκώνονται", περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα Μαρού Αμαντού είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων ενώ από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και δέκα τραυματίες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποια είναι η κατάσταση στη φυλακή, ούτε τι επιδιώκουν να πετύχουν οι ένοπλοι δράστες.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι ένας ή περισσότεροι από τους ενόπλους κατάφεραν να μπουν στη φυλακή, η οποία έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς. Από νωρίς το απόγευμα "ακούγονται πυροβολισμοί και όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους", ανέφερε ένας από αυτούς.

Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Νίγηρα σημειώθηκαν δύο ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας στη στρατιωτική βάση του Αγκαντέζ και σε ένα ορυχείο ουρανίου της γαλλικής εταιρείας Areva στο Αρλίτ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιώτες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) και μια άλλη τζιχαντιστική οργάνωση, οι Υπογράφοντες με Αίμα του Αλγερινού Μοχτάρ Μπελμοχτάρ. Ο τελευταίος, πρώην μέλος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) έχει απειλήσει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Νίγηρα και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Μαλί για την εκδίωξη των ενόπλων ισλαμιστών από το βορρά της χώρας αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr