Φωτογραφίες από το τελευταίο καταφύγιο του Χίτλερ

Ο τότε μαθητευόμενος οδηγός λεωφορείου Ρόμπερτ Κόνρατ, επί εποχής Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (DDR) μεταμφιέστηκε σε οικοδόμο και με την φωτογραφική μηχανή κρυμμένη μέσα στη δερμάτινη τσάντα, που άλλοι μετέφεραν το φαγητό τους, μπήκε στα θεμέλια του ερειπίου της Βίλχελμστρασε και φωτογράφισε το καταφύγιο στο οποίο αυτοκτόνησε ο Άντολφ Χίτλερ, τον Απρίλιο του 1945.

Όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Bild, έπρεπε να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία , που θα άνοιγε το καταφύγιο πριν κλείσει οριστικά για να κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο συγκρότημα πολυκατοικιών.

Δοκίμασε να φωτογραφήσει τα σημεία περίπου 30 φορές με τον κίνδυνο να συλληφθεί από την τότε κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας.

Δεν είμαι οπαδός του ναζιστικού καθεστώτος, σημειώνει, αλλά με γοήτευαν από τα νεανικά μου χρόνια τα ιστορικά κτίρια που απαθανάτιζα με την φωτογραφική μου μηχανή .

Μετά την επανένωση έκανε το χόμπι σε δουλειά του και πλέον εργάζεται ως φωτογράφος αρχιτεκτονικών κτιρίων. Τις φωτογραφίες αυτές, τις εντόπισα τυχαία όταν μετέφερα τα πράγματά μου στο νέο μου γραφείο, πρόσθεσε ο κ. Κόνρατ.

Das Gelande des ehemaligen Fuhrerbunkers Mitte der 80er-Jahre an der Otto-Grotewohl-Stra?e (heute Wilhelmstra?e)

Conrad entdeckte 1987 auch verrostete Regale

Der Eingang zum Fuhrerbunker
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης