Ομπάμα: Επαναπροσδιορισμός του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

Τον επαναπροσδιορισμό του μακροχρόνιου πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία βαρυσήμαντη ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε πως μολονότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επικράτηση των ΗΠΑ σε βάρος της τρομοκρατίας, στόχος της κυβέρνησής του είναι η διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων που απειλούν την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, στόχος που περιλαμβάνει τη στροφή από μεγάλα δίκτυα τύπου αλ-Κάιντα σε μικρότερες οργανώσεις.

«Ούτε εγώ, ούτε οιοσδήποτε πρόεδρος μπορούμε να υποσχεθούμε την απόλυτη νίκη κατά του τρόμου. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, και πρέπει να κάνουμε, είναι να διαλύσουμε τα δίκτυα που συνιστούν ευθεία απειλή, και να καταστήσουμε λιγότερο πιθανό για νέες ομάδες να εδραιωθούν», τόνισε ο χαρακτηριστικά κ. Ομπάμα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Ομπάμα υπεραμύνθηκε του προγράμματος χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για επιθέσεις κατά προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοινώνοντας ωστόσο νέες «κατευθυντήριες γραμμές» όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την έγκριση τέτοιου είδους πληγμάτων.

Σύμφωνα με μία σύνοψη των νέων πολιτικών που αποδεσμεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εξαπολύσουν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εάν ο στόχος μπορεί να αιχμαλωτιστεί, είτε από αμερικανικές είτε από συμμαχικές δυνάμεις. Παράλληλα, μπορεί να διαταχθεί επίθεση drone μονάχα εάν ο στόχος συνιστά μία «άμεση» απειλή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την ρύθμιση του επίμαχου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ελέγχει τις προτεινόμενες επιθέσεις.

Τα σχόλια του κ. Ομπάμα έρχονται δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν για πρώτη φορά πως τέσσερις αμερικανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2009 λόγω επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στο Γκουαντάναμο, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε την πρόθεσή του να κλείσει το αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης στην Κούβα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ