Συμφωνία διαγραφής του ιρακινού χρέους

Η 19μελής διακρατική «Λέσχη του Παρισιού» επιβεβαίωσε, σήμερα στο Παρίσι, ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επήλθε συμφωνία, σε εφαρμογή της οποίας σε διαδοχικά στάδια θα διαγραφεί το έναντί της ιρακινό χρέος σε ποσοστό το οποίο θα φθάσει το 80% του συνόλου του.
Σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, στην ανωτέρω συμφωνία τελευταία από τα μέλη προσχώρησε η Ρωσία, ενώ στη διατύπωση του νέου για τη Βαγδάτη «πιστωτικό σχήματος» πρωταγωνίστησαν μία ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ.
Τελικός στόχος της νέας συμφωνίας είναι στα τέλη του έτους 2008 το 80% του ιρακινού χρέους προς τη Λέσχη του Παρισιού να έχει διαγραφεί.
Το Ιράκ οφείλει σήμερα στο εξωτερικό 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 42 δισ. δολ. οφείλονται στη «Λέσχη του Παρισιού».
Κατά τη δεκαετία του 1980 γερμανικές κοινοπραξίες κατασκεύασαν στο Ιράκ οδικό δίκτυο, ένα πολύ μεγάλο φράγμα και το διεθνές αεροδρόμιο.
Μεταγενέστερα, έγινε αναδοχή του εν λόγω τμήματος του ιρακινού χρέους από το γερμανικό δημόσιο σε ένα ποσοστό περίπου 70%.
Συμφωνήθηκε μάλιστα όταν το ιρακινό δημόσιο αποπληρώσει στο γερμανικό αυτό το χρέος, τότε να μπορέσουν να εξοφληθούν και οι κοινοπραξίες. Τώρα, το γερμανικό δημόσιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαγραφής του προς αυτό χρέους της Βαγδάτης, σε ένα ποσοστό όμως που από διεθνείς οικονομικούς κύκλους κρίθηκε το Σαββατοκύριακο «υπερβολικό».
Πηγή: skai.gr