Πρόταση Μπαν Κι Μουν για βοήθεια στην Οκλαχόμα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρότεινε την Τρίτη την παροχή βοήθειας από τον διεθνή οργανισμό προς τα θύματα του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την πολιτεία Οκλαχόμα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 24 νεκροί στην πολιτεία, ανάμεσα τους και εννέα παιδιά, ενώ υπερβαίνουν τους 240 οι τραυματίες.

"Ο γενικός γραμματέας έστειλε επιστολή στην κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να της προτείνει τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπαν "στέλνει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους και σε όλους όσους επλήγησαν" από την καταστροφή αυτή, η οποία προκάλεσε σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 24 νεκρούς συμπεριλαμβανόμενων 9 παιδιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον προειδοποίησε σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί μπροστά στον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη για να μειώσει τις απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στον οικονομικό τομέα.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη για τη μείωση των φυσικών κινδύνων στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, ο Ελίασον εκτίμησε ότι "ζούμε σε μια εποχή μαζικών φυσικών καταστροφών που γίνονται πιο επιβλαβείς λόγω της κλιματικής αλλαγής". "Είναι πιο συχνές και σοβαρές", προειδοποίησε.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για να καθοριστεί μια διεθνής στρατηγική για τη μείωση των κινδύνων με την οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο για να σωθούν ζωές, αλλά και για να περιοριστούν επίσης οι οικονομικές απώλειες και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
"Οι αλλαγές που συμβαίνουν περιλαμβάνουν αύξηση των κυμάτων καύσωνα, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα, των ακραίων βροχοπτώσεων και των συνεπειών της ανόδου της στάθμης της θάλασσας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ρατζέντρα Πασάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.
People sort through a leveled home in Moore on May 21.
Ο Πασάουρι απέκλεισε πάντως την πιθανότητα ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την πολιτεία της Οκλαχόμα να αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. "Κανείς δεν μπορεί να συνδέσει ένα γεγονός αυτού του είδους με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα", δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Δεν είναι δυνατό, και δεν είναι έγκυρο από επιστημονική άποψη", σημείωσε.

"Όμως θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι "πολύ δύσκολο να πούμε σε αυτό το σημείο", ποιες θα ήταν οι καλύτερες προετοιμασίες που θα έπρεπε να είχαν γίνει.

As dawn breaks, storm clouds roll in over a devastated neighborhood in Moore on May 21.
Πηγή: skai.gr