Κλείσιμο

Ιράκ: Η είσοδος μαχητών PKK στα εδάφη μας παράβαση της κυριαρχίας μας

Σφοδρή κριτική κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Ιράκ, καταγγέλλοντας ως « κατάφωρη παράβαση» της αυτοκυριαρχίας του το σχέδιο απόσυρσης των κούρδων μαχητών του PKK, με τα όπλα τους, από τα τουρκικά εδάφη και μετάβασής στα εδάφη του Ιράκ.

«Η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι απορρίπτει την αποχώρηση και την παρουσία ένοπλων ανδρών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην ιρακινή επικράτεια, η οποία συνιστά κατάφωρη παράβαση την ιρακινής αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας», αναφέρει χαρακτηριστικά γραπτή δήλωση που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο της Βαγδάτης.

Η πρώτη ομάδα περίπου 2.000 ανταρτών του PKK, το οποίο αποσύρει τις δυνάμεις του από τα εδάφη της Τουρκίας στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη μεταξύ της παράταξης και της Άγκυρας με τη διαμεσολάβηση του φυλακισμένου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εισήλθε στο βόρειο Ιράκ την Τρίτη.

Η εν λόγω κίνηση «προκαλεί σοβαρή ζημιά στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στα κοινά τους συμφέροντα», συμπληρώνει το ανακοινωθέν της Βαγδάτης.

Υπενθυμίζεται ότι το βόρειο Ιράκ αποτελεί έδρα της πετρελαιοπαραγωγού αυτόνομης κουρδικής περιοχής, η οποία έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Βαγδάτης λόγω της ανεξαρτησίας που έχει απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση.

Τέλος, η ιρακινή κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα υποβάλει σχετική καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σώμα να «λάβει την απαραίτητη απόφαση ώστε να αποτρέψει την παράβαση της ιρακινής αυτοκυριαρχίας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ