Σιράκ: Δεν αποχωρούμε από την Ακτή Ελεφαντοστού

Όπως σημείωσε, η Γαλλία θα συνεχίσει να ασκεί τη διεθνή εντολή που έχει λάβει, αποφασισμένη να μην επιτρέψει να οδηγηθεί η κατάσταση «στην αναρχία ή σε ένα καθεστώς φασιστικού τύπου».
«Η Γαλλία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της υπό την εντολή του ΟΗΕ» και «ύστερα από αίτημα του συνόλου των Αφρικανών», δήλωσε ο Σιράκ, υπογραμμίζοντας «την ομόφωνη υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης» στη χώρα του. Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τη σημερινή κατάσταση στην πρώην αυτή αποικία της Γαλλίας και κατήγγειλε ότι «μία μειοψηφία δρα γύρω από ένα αμφισβητούμενο καθεστώς».
Ως γνωστόν, οι στρατιώτες του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο σκότωσαν εννέα γάλλους κυανόκρανους, σε βομβιστική επίθεση εναντίον γαλλικής βάσης στις 6 Νοεμβρίου και η Γαλλία απάντησε καταστρέφοντας την πολεμική αεροπορία του καθεστώτος, πράγμα το οποίο πυροδότησε επεισόδια βίας εναντίον γάλλων πολιτών και άλλων ξένων στη χώρα αυτή.
Χθες, Σάββατο, ο Γκμπάγμπο απέπεμψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον αντικατέστησε με τον συνταγματάρχη Φιλίπ Μανγκού, διοικητή των δυνάμεων που πριν από μία εβδομάδα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ανταρτικών βάσεων στις βόρειες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της 18μηνης εκεχειρίας.
Ο Σιράκ απέφυγε να αναφερθεί στην ενέργεια αυτή του Γκμπάγκμπο. Ωστόσο, τόνισε ότι μία από τις αποστολές της Γαλλίας ήταν να εγγυηθεί την ασφάλεια των γάλλων και άλλων ξένων στην Ακτή του Ελεφαντοστού και να συμβάλει σε «μία μετάβαση». «Δεν διεξάγουμε αποικιακό πόλεμο φυσικά», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr