Συρία: Τουλάχιστον 50 νεκροί κοντά στην πόλη Μπάνια

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν χθες από τον συριακό στρατό σε σουνιτικό χωριό κοντά στην πόλη Μπάνιας της βορειοδυτικής Συρίας, η πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας είναι αλαουίτες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «μεγάλης κλίμακας σφαγή».

«Σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες πηγές μέσα στο χωριό, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και σε βομβαρδισμούς στο χωριό Μπάιντα», που είναι σουνιτικό προπύργιο στη νότια περιφέρεια της πόλης Μπάνιας, δήλωσε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Ορισμένοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, πυροβολήθηκαν, δέχτηκαν θανατηφόρα πλήγματα με μαχαίρι ή κάηκαν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και νοσοκομειακών πηγών.

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε "σφαγή μεγάλης κλίμακας" από τις καθεστωτικές δυνάμεις, επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες, ο στρατός κάνοντας χρήση μαχαιριών σκότωσε πολίτες.

«Ο Συνασπισμός καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν γρήγορα δράση για να σώσουν τους πολίτες της Μπάιντα, της Μπάνιας και άλλων χωριών στη Συρία", δηλώνει η αντιπολίτευση κατηγορώντας το καθεστώς για "εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία».

«Δεκάδες πολίτες στη Μπάιντα φέρονται ως αγνοούμενοι. Δεν γνωρίζουμε αν συνελήφθησαν, σκοτώθηκαν ή διέφυγαν", διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν. "Πολλοί χωρικοί κατέφυγαν στις σουνιτικές συνοικίες νοτίως της Μπάνιας καθώς δεν μπορούν να καταφύγουν σε αλαουίτικες περιοχές».

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν την Πέμπτη ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες στα περίχωρα της Μπάνιας, στην καρδιά της περιοχής των αλαουιτών, για πρώτη φορά από την έναρξη το Μάρτιο του 2011 μιας λαϊκής εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Στην περιοχή Μπάνιας, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλαουίτες, όπως η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ στα χωριά της νότιας περιφέρειάς της ο πληθυσμός είναι σουνιτικός. Οι αντάρτες που πολεμούν τις καθεστωτικές δυνάμεις είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες.

«Το καθεστώς δεν θα επιτρέψει την παρουσία ανταρτών σε αυτή την περιοχή» που αποτελεί μέρος της «αλαουίτικης περιοχής» στα συριακά παράλια, διευκρίνισε ο Ραχμάν.

Οι τρεις μεγάλες παράκτιες πόλεις Μπάνιας, Λαττάκεια και Ταρτούς και οι περιφέρειές τους αντιπροσωπεύουν την «αλουίτικη περιοχή» από την οποία προέρχεται ο Ασαντ και αναλυτές αναφέρουν την εκδοχή ο σύρος πρόεδρος να επιστρέψει στην περιοχή αυτή σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μετέδωσε χθες ότι ο στρατός σκότωσε «τρομοκράτες» στη Μπάιντα και σε άλλες περιοχές όπου κατοικούν σουνίτες. Τα καθεστώς και τα ΜΜΕ που ελέγχει χρησιμοποιούν τον όρο "τρομοκράτες" όταν αναφέρονται στους αντάρτες.
Πηγή: skai.gr