Προειδοποιήσεις Ομπάμα σε Άσαντ - Σωστοί οι χειρισμοί στη Βοστόνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας άφησε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία γι' αυτό και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για «περιορισμένη χρήση» χημικών όπλων στη Συρία, πιθανόν από τις δυνάμεις του Άσαντ. Ανάλογες πληροφορίες έχουν στα χέρια τους η Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ και ο ΟΗΕ ερευνά σχετικές καταγγελίες.

Για την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε τους χειρισμούς που έκαναν οι αμερικανικές αρχές στις έρευνες για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών αρχών επιβολής του νόμου και άλλοι αρμόδιοι φαίνεται ότι έκαναν σωστά την δουλειά τους.

«Με βάση τα όσα έχω δει μέχρι τώρα, το FBI εξετέλεσε το καθήκον του, και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, αλλά αυτά είναι δύσκολα πράγματα», τόνισε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ζήτησε από την ομάδα του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να δει τι περισσότερο μπορεί να γίνει για τον εντοπισμό απειλών από ανθρώπους οι οποίοι ριζοσπαστικοποιούνται. Οι αρχές στη Ρωσία ήταν επίσης πολύ συνεργάσιμες με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για την βομβιστική επίθεση, πρόσθεσε ο Ομπάμα, αν και πλανώνται ακόμα υποψίες μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε εξάλλου να καταβάλλει μια νέα προσπάθεια για να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της μονάδας αυτής. «Θα πρέπει να κλείσει. θα επανέλθω σε αυτό», σημείωσε χωρίς όμως να ανακοινώσει μια νέα πορεία για την άρση της άρνησης του Κογκρέσου, και των πολιτικών και νομικών εμποδίων που αντιμετωπίζει.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα της μείωσης του αμερικανικού ελλείμματος ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για μια συμφωνία μείωσης του ελλείμματος, όμως οι αυτόματες περικοπές των κρατικών δαπανών επιβράδυναν την ανάπτυξη των ΗΠΑ και οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Πηγή: skai.gr