Nέος βασιλιάς της Ολλανδίας o Γουλιέλμος-Αλέξανδρος

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος (46 ετών) έγινε σήμερα ο πρώτος βασιλιάς της Ολλανδίας από το 1890, διαδεχόμενος τη μητέρα του Βεατρίκη σε ένα θρόνο που δεν έχει πλέον πολιτικές εξουσίες αλλά μόνο συμβολική σημασία για τους Ολλανδούς.

Συγκρατώντας τα δάκρυά της η Βεατρίκη —από σήμερα θα αποκαλείται απλώς "πριγκίπισσα"— βγήκε το πρωί στο μπαλκόνι των Ανακτόρων και παρουσίασε τον γιο της στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Πλατεία Νταμ. Στην πλατεία υπολογίζεται ότι είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι, πολλοί ντυμένοι στα χρώματα του Οίκου της Οράγγης ή με πορτοκαλί καπέλα και ψεύτικα στέμματα.

«Πριν από λίγα λεπτά παραιτήθηκα από το θρόνο. Είμαι ευτυχής και ευγνώμων που σας παρουσιάζω το νέο σας βασιλιά", είπε η 75χρονη Βεατρίκη που, με την απόφασή της να αποσυρθεί υπέρ του γιου της, ακολούθησε το παράδειγμα της δικής της μητέρας και της γιαγιάς της.

Ο νέος μονάρχης ευχαρίστησε τη μητέρα του για «τα 33 συγκινητικά και εμπνευσμένα χρόνια» που έμεινε στο θρόνο. «Σου είμαστε βαθιά, βαθιά υποχρεωμένοι», τόνισε, προτού αρχίσει να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Ολλανδίας.

Οι τρεις κόρες του νέου βασιλικού ζεύγους, μεταξύ των οποίων και η 9χρονη διάδοχος Καταρίνα-Αμαλία, βγήκαν επίσης στο μπαλκόνι και χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους. Ένα μικρο-επεισόδιο σημειώθηκε όταν δύο άτομα ύψωσαν ένα πανό στο οποίο είχαν γράψει τη φράση "Δεν είμαι υπήκοος". Αστυνομικοί τους απομάκρυναν από την πλατεία και τους συνόδευσαν σε άλλο σημείο όπου επιτρέπονταν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις.
Η Βεατρίκη υπέγραψε την πράξη της παραίτησης ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, ενώ παρόντες ήταν τόσο ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος όσο και η σύζυγός του Μάξιμα, η νέα βασίλισσα, που φορούσε ένα ροζ φόρεμα του Βέλγου σχεδιαστή Έντουαρντ Φερμόιλεν, του οίκου μόδας Natan.

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος είναι ο πρώτος άνδρας που ανεβαίνει στο θρόνο από το 1890, μετά από τρεις βασίλισσες. Αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα και θα ενθρονιστεί ως βασιλιάς. Ωστόσο, δεν θα στεφθεί δεδομένου ότι στην Ολλανδία το κράτος είναι πλήρως διαχωρισμένο από την Εκκλησία και επομένως κανείς κληρικός δεν μπορεί να στέψει τον μονάρχη. Το στέμμα θα βρίσκεται σε ένα τραπεζάκι, δίπλα στον βασιλιά, καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής, μαζί με τα υπόλοιπα κοσμήματα του στέμματος. Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος θα φορά το βασιλικό μανδύα που χρησιμοποιείται στις τελετές ενθρόνισης από το 1815, τον ίδιο που είχαν φορέσει —ελαφρώς τροποποιημένο— η μητέρα του και η γιαγιά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος γίνεται ο νεότερος βασιλιάς στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων μοναρχών είναι σήμερα τα 71 έτη.

Όπως και οι άλλοι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης, έτσι και ο Οίκος της Οράγγης, είναι πολύ δημοφιλής στην Ολλανδία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos η δημοτικότητα του αυξήθηκε φέτος στο 78% από 74% πέρσι. Όπως όμως και πολλοί άλλοι πρίγκιπες και βασιλιάδες και οι Ολλανδοί δεν απέφυγαν τα πολιτικά, συζυγικά και οικονομικά σκάνδαλα. Ο γάμος του Γουλιέλμου-Αλέξανδρου με την Μάξιμα, το 2002, προκάλεσε αντιδράσεις επειδή ο πατέρας της, ο Χόρχε Σορεγκιέτα —ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη σημερινή τελετή— είχε ενεργό ρόλο στη στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής πριν από 30 χρόνια. Η Μάξιμα πάντως είναι αγαπητή στους Ολλανδούς. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι είναι πιο δημοφιλής από τη Βεατρίκη, ακόμη και από τον σύζυγό της και νέο βασιλιά.

Μεταξύ των 2.000 καλεσμένων στην ενθρόνιση, που θα γίνει στη Νέα Εκκλησία, είναι ο πρίγκιπας διάδοχος της Βρετανίας Κάρολος και η πριγκίπισσα Μασάκο της Ιαπωνίας, η οποία πραγματοποιεί το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ασθένησε πριν από μια δεκαετία. Ο μεγάλος απών πάντως είναι ο νεότερος αδελφός του Γουλιέλμου-Αλέξανδρου, ο πρίγκιπας Φρίσο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ενώ έκανε σκι, τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το βράδυ στους δρόμους και τα κανάλια του Άμστερνταμ όπου έχουν στηθεί εξέδρες για τους DJ και τους μουσικούς.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ