Περισσότεροι οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Στους 387 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου, πριν από επτά ημέρες στο Μπαγκλαντές. Εξακόσιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ περίπου 2.400 έχουν τραυματιστεί. Από τους τραυματίες, περίπου 1.000 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Tην Τρίτη ανασύρθηκαν 5 σοροί από τα συντρίμμια και αξιωματούχοι είπαν πως έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να βρουν άλλους επιζώντες. Το κτίριο στέγαζε πέντε υφαντουργίες, ένα υποκατάστημα τράπεζας και καταστήματα, στην πόλη Σαβάρ 25 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις να κάνει περισσότερα για να επιβάλει την τήρηση του κανονισμού ανέγερσης κτιρίων στη χώρα. Ένα δικαστήριο στην Ντάκα διέταξε σήμερα την κατάσχεση των πόρων των ιδιοκτητών του οκταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε. Το δικαστήριο ανέφερε εξάλλου ότι οι ιδιοκτήτες των υφαντουργιών ανάγκασαν τους εργαζόμενους  - κατά μεγάλη πλειονότητα ήταν γυναίκες - να συνεχίσουν να προσέρχονται κανονικά στις δουλειές τους στο Rana Plaza παρότι γνώριζαν τους κινδύνους.

Η οργή του πλήθους αυξάνεται. Έξω από το δικαστήριο όπου προσήχθη ο ένας ιδιοκτήτης του κτιρίου, διαδηλωτές και ακόμη και δικηγόροι φώναζαν «κρεμάστε τον».
Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση. Εξοργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «οι δολοφόνοι στην αγχόνη». Συνολικά έχουν συλληφθεί για την υπόθεση τέσσερις επικεφαλής υφαντουργιών, δύο πολιτικοί μηχανικοί, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Μοχάμεντ Σόχελ Ράνα και ο πατέρας του Άμπντουλ Χάλεκ.

Η κατάρρευση αποτέλεσε το τρίτο ιδιαίτερα σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα μέσα σε πέντε μήνες στο Μπανγκλαντές, τη χώρα που κατατάσσεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων, μετά την Κίνα. Το Νοέμβριο, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους. Η υφαντουργία απασχολεί 3,6 εκατ. ανθρώπους στο Μπανγκλαντές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ορισμένες εκ των οποίων αμείβονται μόλις με 29 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr