Κλείσιμο

PKK: Τουλάχιστον έως το φθινόπωρο θα διαρκέσει η αποχώρηση από Τουρκία

Η αποχώρηση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τα εδάφη της Τουρκίας αναμένεται να διαρκέσει έως το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι ως ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί η 8η Μαΐου, όπως δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της παράταξης, Μουράτ Καραϊλάν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Radikal.

«Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτω, η αποχώρηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως περίπου το φθινόπωρο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιλάν από την έδρα του PKK στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, παρά την επιθυμία που έχει εκφράσει ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για ολοκλήρωση της απόσυρσης εντός του καλοκαιριού.

Παράλληλα, ο κ. Καραγιλάν κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να επιτρέψουν σε εκπροσώπους του PKK να επισκεφθούν τον κρατούμενο Οτσαλάν, προκειμένου αυτός να συνδράμει στις προσπάθειες να πεισθούν ορισμένοι μαχητές να μετάσχουν στην αποχώρηση.

«Για να πεισθούν πραγματικά οι σύντροφοί μου και για να αμβλυνθούν τα προβλήματα, πρέπει να τού επιτραπεί να μιλήσει απευθείας στους συντρόφους μας», υποστήριξε ο κούρδος ηγέτης.

Το PKK λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο κ. Καραγιλάν επέκρινε τον αρνητικό κατά την άποψή του ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία. «Δεν μπορώ να αναφέρω μια προς μια τις ευρωπαϊκές χώρες που σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως, έχω αμφιβολίες για τη στάση της Ευρώπης», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει χαιρετίσει το προγραμματισμό αποχώρησης του PKK από τα τουρκικά εδάφη, με αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπουλέντ Αρίντς να σημειώνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με μεγάλη φροντίδα και προσοχή» κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του PKK, η οποία ξεκίνησε το 1984.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ