Ιράκ: Αιματηρές επιθέσεις σε σουνιτικά τεμένη

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και τουλάχιστον πενήντα τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε τέσσερα σουνιτικά τεμένη της Βαγδάτης και τα περίχωρά της.

Οι επιθέσεις έγιναν στο τέμενος αλ Κουμπάισι, στην νότια Βαγδάτη και στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στα τεμένη Αλ Σαχίντ Γιούσεφ και Μαλικάλ-Αστ. Άλλη μία βόμβα εξερράγη κοντά στο τέμενος Αλ Ράζακ.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα του κύματος βίας στη χώρα, το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό 292 από την περασμένη Τρίτη και συνδέεται με τις διαδηλώσεις σουνιτών κατά της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις, όπως και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σουνίτες διαδηλωτές και υποστηρικτές τους.

Παράλληλα σήμερα οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν να ξαναπαίρνουν τον έλεγχο της πόλης Σουλεϊμάν Μπεκ, στο βόρειο Ιράκ, ο οποίος είχε περάσει την Τετάρτη στα χέρια ενόπλων.

Οι ένοπλοι αποσύρθηκαν
έπειτα από την σύναψη συμφωνίας με τη μεσολάβηση επικεφαλής φυλών και κυβερνητικών αξιωματούχων, δήλωσαν υπεύθυνοι της περιοχής, ο ένας από τους οποίους διευκρίνισε ότι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από τα πυρά ελικοπτέρου του στρατού.

Οι ένοπλοι είχαν πάρει τον έλεγχο της κυρίως σουνιτικής αυτής πόλης έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr