Κλείσιμο

Ελβετία: Περιορίζει την είσοδο μεταναστών από την ευρωζώνη

Εργαζόμενοι από την ευρωζώνη θα έχουν για τους επόμενους 12 μήνες περιορισμένη πρόσβαση στην ελβετική αγορά εργασίας. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «ρήτρα της βαλβίδας» για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Βέρνη η υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα (Simonetta Sommaruga), «ελήφθη η πολυναναμενόμενη απόφαση». Πρόκειται για ένα μέτρο -είπε – που θα περιορίσει τη μετανάστευση και αποτελεί μόνο ένα -μεταξύ πολλών άλλων - που θα καταστήσει την είσοδο μεταναστών «οικονομικά και κοινωνικά ανεκτή».

Ο συνολικός αριθμός των πενταετών αδειών παραμονής σε πολίτες της ευρωζώνης θα πρέπει να περιοριστεί για ένα χρόνο στις 53.700.

Η «ρήτρα της βαλβίδας» αποτελεί μέρος συμφωνίας μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει ότι αριθμός των αδειών διαμονής σε ένα έτος, θα πρέπει να είναι το λιγότερο 10% υψηλότερος από το μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών.

Ωστόσο μετά τις 31 Μαρτίου 2014, η Ελβετία δεν μπορεί να πλέον να περιορίζει τη μετανάστευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης