Νιγηρία: Η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο αμνηστίας για ισλαμιστές αντάρτες

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία στην ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολύνεκρη δράση των ανταρτών, όπως διεμήνυσε την Τετάρτη το γραφείο του προέδρου της αφρικανικής χώρας Γκουντλάκ Τζόναθαν.

«Ο [πρόεδρος] Τζόναθαν έχει εγκρίνει τη σύσταση μίας προεδρικής επιτροπής, η οποία θα εμπλακεί σε δημιουργικές διαπραγματεύσεις με μέλη-κλειδιά της Μπόκο Χαράμ, και θα καθορίσει ένα λεπτομερές και λειτουργικό πλαίσιο για την επίλυση της κρίσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά γραπτή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του κ. νιγηριανού προέδρου.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Associated Press, η Μπόκο Χαράμ ήταν υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον 792 ανθρώπων μονάχα εντός του 2012.

Η οργάνωση μάχεται για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στην Νιγηρία, όπου η χριστιανική κοινότητα αποτελεί περίπου το 50% του πληθυσμού και συνυπάρχει επί το πλείστον ειρηνικά με την ισομεγέθη μουσουλμανική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ένα παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ, η οργάνωση Ανσάρου, ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή και την εκτέλεση επτά ξένων ομήρων, ανάμεσά στους οποίους βρισκόταν και ένας έλληνας πολίτης.

Η ηγεσία της Μπόκο Χαράμ έχει κατά το παρελθόν αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, ενώ ακόμα και η πιθανότητα διαβουλεύσεων αναμένεται να είναι δύσκολη λόγω της αποκεντρωμένης διοικητικής δομής της οργάνωσης, και των πολλών «παρακλαδιών» της.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ