Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία της Σιδηράς Κυρίας

Με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη, κηδεύτηκε σήμερα η «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, η Συντηρητική πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε πριν δέκα ημέρες, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, μετά και τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη.

Η τελετή ήταν επιβλητική, συγκρίσιμη με την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965, και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου.

Σε αυτή παρίστανται το σύνολο του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, έντεκα εν ενεργεία πρωθυπουργοί από όλο τον κόσμο, δύο αρχηγοί κρατών και 17 υπουργοί Εξωτερικών.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990 και της οποίας η ακραία φιλελεύθερη πολιτική προκαλούσε συχνά δυσφορία στη βρετανική κοινή γνώμη, φαίνεται να διχάζει και μετά θάνατον.

Ήδη, οι αντιδράσεις για το υψηλό κόστος της κηδείας της, που αναμένεται να ανέλθει σε δέκα εκατομμύρια βρετανικές λίρες, καταγράφονται και σε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Τα νεότερα ονόματα που έχουν προστεθεί στη λίστα των προσκεκλημένων που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην τελετή της Τετάρτης περιλαμβάνουν τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, Τζορτζ Σουλτς και Τζέιμς Μπέικερ, με τους δύο τελευταίους να εκπροσωπούν τον πρόεδρο Ομπάμα.

Παρόντες είναι επίσης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Άννα Μαρία, ενώ όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ η πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο Αλίσια Κάστρο απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση που της εστάλη.

Σημαντικό ρόλο στο επίσημο τελετουργικό παίζουν μονάδες και βετεράνοι στρατιώτες που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ, η αντιπαράθεση επί των οποίων μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας έχει αναζωπυρωθεί.
Πηγή: skai.gr