ΗΠΑ: Δυο σενάρια στο «μικροσκόπιο» για την τρομοκρατική επίθεση (video)

Τουλάχιστον δυο βασικά σενάρια για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει «μικροσκόπιο» οι αμερικανικές αρχές την επομένη της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα οχτάχρονο αγόρι, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 140.

Το ένα σενάριο που ανέφεραν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν, βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.
Το άλλο κύριο σενάριο είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Photos: Bomb attack at Boston Marathon

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτού του σεναρίου, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ' αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις -για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

Βίντεο και φωτογραφίες από το Μαραθώνιο της Βοστόνης μελετούν αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δυο βομβιστικές επιθέσεις, στο κέντρο της πόλης. Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Την "απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό" της ελληνικής κυβέρνησης για τη "βάρβαρη επίθεση" στον Μαραθώνιο της Βοστόνης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, χαρακτηρίζοντας τις παράλογες πράξεις σε μια ημέρα γιορτής για την πόλη.

"Ο Μαραθώνιος έχει ταυτιστεί με αγώνες ειρήνης. Επρόκειτο για γιορτή της ειρήνης ο Μαραθώνιος της Βοστόνης" δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

O ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι οι έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο, είναι καλά στην υγεία τους.


Σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας για το μαραθώνιο του Λονδίνου που διεξάγεται την προσεχή Κυριακή θα προβούν οι βρετανικές αρχές στον απόηχο των φονικών εκρήξεων κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης.

Ο Έλληνας γενικός πρόξενος στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι από τους 14 Ελληνες που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο, δεν έχει τραυματιστεί κανείς.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ